logo Tuin & Bestrating
Assortiment image
Haal de onderste steen boven!
Zoek een steenplaza ® bij u in de buurt.
Home Steenplaza Collectie Steenplaza winkels Tuin en Bestrating De vakspecialist Inspiratievideos
De
Vakspecialist
spreekt...
deskundig advies

Over witte uitslag

Algemeen onderhoud
De schoonheid van uw bestrating staat of valt met het juist leggen knippen of zagen en aftrillen ervan. Om ze blijvend mooi te houden, volstaat het om de stenen regelmatig af te schuren met een simpele schuurborstel en helder water. Wenst u uw betonvloer grondiger te reinigen ?  Gebruik dan uitsluitend aangepaste producten
 
Reiniging
Voor het reinigen van kalkuitslag en cementresten zijn er zure reinigers beschikbaar. Deze zijn niet geschikt voor fijngeslepen en gepolijste oppervlakken.
Voor het verwijderen van bruine en plantaardige verkleuringen, groene aanslag, olie- en vetplekken zijn er specifieke producten verkrijgbaar in de vakhandel.  Let op!  Voor het gebruik van deze producten dient de bestrating volledig droog te zijn.  Een nieuwe bestrating mag pas 1 tot 3 maanden na de plaatsing gereinigd worden.
 
Bescherming
Om klinkers en tegels langdurig te beschermen tegen vlekvorming en vervuiling kunt u ze impregneren.  Zo’n beschermlaag verandert wel het uitzicht van uw bestrating, dus informeer u goed vooraf!
Kijk vooral uit met het gebruik van hogedrukreinigers; te hoge druk kan uw klinkers en tegels beschadigen.

Kalkuitslag op beton
Verschijnen er witachtige vlekken op uw bestrating ?  Geen nood, het gaat om kalkuitbloeiing of kalkuitslag.  Deze manifesteert zich als witte sluiers of strepen.  Onze producten worden vervaardigd met natuurlijke grondstoffen zoals water, granulaten en uiteraard cement.  Aangezien kalkuitslag een 100% natuurlijk verschijnsel is, dat zich voordoet bij alle producten op basis van cement, kunnen wij dit ondanks alle kwaliteitscontroles niet uitsluiten.  We maken daarbij een onderscheid tussen primaire en secundaire kalkuitslag.
 
Primaire kalkuitslag ontstaat tijdens het productieproces.  Er treedt een chemische reactie op tussen het aanmaakwater en het cement waardoor ‘vrije kalk’ ontstaat.  Die vermengt zich met het water en wordt door microscopische kleine kanaaltjes naar de oppervlakte getransporteerd.  Hier komt de kalk in contact met CO_ uit de lucht en zet zich af in de vorm van ‘kalkuitslag’.  Door onze steeds betere productietechnieken wordt het fenomeen beperkt tot een minimum maar uitsluiten kan niet.
 
Secundaire kalkuitslag komt voor in de eerste twee jaren van de verwering.  Deze vorm van aanslag komt slechts in geringe mate voor, aangezien in verhard beton de vrije kalk nog nauwelijks naar het oppervlak kan migreren.
 
Belangrijk is te weten dat kalkuitslag de kwaliteit van het beton op geen enkele manier be_nvloedt.  Kalkuitslag kan dus nooit een reden zijn voor weigering of prijsvermindering van onze producten.
 
Verwijderen van kalkuitslag
In contact met lucht carbonateert vrije kalk vrij snel.  De kalkuitslag zal dus na verloop van tijd vanzelf verweren.  Hoe zuiverder de lucht, hoe langer het helaas duurt.  Geduld is de beste remedie tegen kalkuitslag!
 
U wilt er toch iets aan doen ?
Er zijn in de handel producten verkrijgbaar om kalkuitslag te behandelen. Denk er echter aan dat de textuur en kleur van uw bestrating door het gebruik van chemische reinigingsmiddelen lichtjes kunnen wijzigen en neem een aantal voorzorgsmaatregelen:
 
Hier een foto
© HTG Groep B.V. 2018, alle rechten voorbehouden