logo Tuin & Bestrating
Assortiment image
Haal de onderste steen boven!
Zoek een steenplaza ® bij u in de buurt.
Home Steenplaza Collectie Steenplaza winkels Tuin en Bestrating De vakspecialist Inspiratievideos
De
Vakspecialist
spreekt...
Deskundig advies

Over Tuin Visioenen

Tuinplan
Alvorens tot een tuinontwerp te komen moet u bij uzelf te rade gaan: wat wil ik voor een tuin, wat  voor een tuin past het best bij mij. Wat voor type ben ik: romantisch, praktisch, werk ik graag in de tuin enzovoort. Termen genoeg tegenwoordig: een kindvriendelijke-, een relax-, of een onderhoudsvriendelijke tuin. Een strakke -, een moderne- of natuurtuin. Moet er een vijver of een zembad in, wel of geen moestuin.

Onder een tuinontwerp verstaan wij: sfeer, duidelijke lijnen, strakke vormen met ruimte voor speelsheid en altijd in harmonie met de omgeving.
Een goede tuinontwerper, kijkt voor de openbare tuin of park naar de natuur, de mens en de gebouwen. Dat geldt ook voor de privétuin. Kijk naar de omgeving, uzelf en het huis.

Formuleer uw wensen om tot een plan te komen en stel uw budget vast. Wij adviseren u dringend om in uw budget ruimte te maken om een compleet plan te laten maken door een tuinontwerper.
Regels voor een tuin zijn er niet zoveel, ontwerpen is een vorm van kunst. Vorm is wel bepalend. Net als voor een keuken of een badkamer. Een tuinontwerper houdt rekening met jouw wensen en levenstijl en maakt een plan, inclusief  beplanting, bestrating en meubilair.
Aan de hand daarvan kun je bepalen wie het plan uitvoert, een hovenier of een stratenmaker.
Niet alles is mogelijk. Veel hangt af van uw budget. Durf te kiezen, je hoeft niet te doen wat een ander doet, of omdat het mode is. Laat je niet meeslepen door de waan van de dag. Maak er desnoods een stappenplan van.

Overwegingen en trends
Niemand bedenkt echt iets nieuws. Dingen worden vaak opnieuw en anders toegepast. Een voorbeeld hiervan is water, niet langer een biotoop van leven maar een strak spiegelend oppervlak.
Veel mensen hebben een gejaagd bestaan en hebben daardoor behoefte aan rust, rust die het buiten zijn kan geven. Een mooi ingerichte tuin, voorzien van alle gemakken kan daaraan bijdragen. Door dit gemak vervagen de grenzen tussen binnen en buiten (maar er zijn naar ons idee grenzen). Zorg voor een goede sfeer, evenwicht en balans in je tuin. Harde lijnen helpen daar bij, daarentegen geeft een ronde tuin vaak een quasi rommelige indruk. Als mensen iets anders willen kan dat natuurlijk ook. Ieder mens zijn wens en daar moet zijn tuin ook in voorzien.

Rust en balans zijn heel persoonlijk.
Van een tuin kun je ook vier seizoenen genieten.
Je kunt met je tuin pronken maar ook genieten.

In een tuinontwerp maakt het voor de sfeer niet uit of je een betonnen of zinken rand rond de vijver maakt. Sfeerbepalend is het echter wel als je de vijver laat verzinken. Dit geldt ook voor de gekozen bestrating. Hierbij is het wel van invloed of je een gebakken steen vervangt door een stoeptegel of split.

Een ronde tuin is voor de toepassing van bestrating geen praktische keuze. Voor het seizoen 2008 zijn weinig tot geen kant en klare cirkels te koop van welk materiaal dan ook. De huidige tendens is groot formaat bestrating en wildverbanden. Rechte afmetingen van betonsteen tot natuursteen zijn niet geschikt voor ronde vormen.

Zorg voor een goede verhouding. Teveel bestrating of grind/split is niet altijd even mooi.

Ga voor een een goed advies naar de Steenplaza vakspecialist.

Heel veel plezier toegewenst in uw tuin.

De Vakspecialisten.

 

 

 

 

 

 

 

© HTG Groep B.V. 2018, alle rechten voorbehouden